top of page
Search
  • evitalmom

CSONTRITKULÁS - MIT TEHETÜNK ELLENE?

Updated: Oct 15, 2022

Október 20. minden évben a csontritkulás elleni küzdelem jegyében telik. Először 1996-ban, az Egyesült Királyságban hívták fel erre a betegségre a figyelmet, és azóta ehhez az eseményhez már több mint 90 ország csatlakozott.

A csontritkulás (oszteoporózis) egy olyan megbetegedés, amely a csontképzés-csontbontás egyensúlyának felborulása következtében alakul ki. A csontok szilárdságát biztosító ásványi anyagok mennyisége csökken, a csontok szerkezete károsodik, anyaga kóros mértékben leépül, új csontképződés hiányában a csonttömeg megfogyatkozik. Ebből következik, hogy az érintett csontok teherbíró képessége, rugalmassága csökken, azok meggyengülnek, már kis erőbehatás esetén is könnyebben törhetnek. A betegség első körben akár rejtett is lehet, hiszen hosszú időn keresztül nem jár tünetekkel, egy csonttörés (leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjainak törése) hívhatja fel rá a figyelmet. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, amit a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitellel, tehát a bázisterápia alkalmazásával érhetünk el. Ez minden csontritkulás-kezelés alapja és elhagyhatatlan eleme.


A csontritkulás kezelésének fő vonalát ma a biszfoszfonátok képezik, amelyek a csontok természetes lebomlási folyamatát lassítják. Egyéb hatásmechanizmusú készítmények alternatív lehetőségként alkalmazhatók. A denosumab hatóanyagú készítmények semlegesítik a ma ismert egyik legerélyesebb, csontbontást előidéző természetes faktort (RANKL), így a kezeléssel a leghatékonyabb biszfoszfonátokhoz hasonló mértékű törésikockázat-csökkenés érhető el. A strontium-ranelate csökkenti a csontfelszívódást, serkenti a csontképződést, klinikai vizsgálatok szerint csökkentve ezzel mind a csigolyatörések, mind a non-vertebrális törések kockázatát azoknál a 65 év feletti, postmenopauzás nőbetegnél, akik a biszfoszfonát kezelést nem képesek előírásszerűen betartani, vagy akiknél az valamilyen okból nem alkalmazható. (A raloxifen szelektív ösztrogénreceptor-modulátorként (SERM) csökkenti a csigolyatörések előfordulását, de a csípőtörések kapcsán hatásossága nem bizonyított, emellett fokozza a vénás tromboembólia kialakulásának kockázatát. A teriparatid erős csontépítő hatású humán rekombináns parathormon, klinikai vizsgálatok szerint mind a csigolyatörések, mind a non-vertebrális törések kockázatát csökkenti, és alternatív lehetőségként támogatott szekunder prevenció kapcsán azoknál a postmenopauzás női betegeknél, akiknél sem biszfoszfonát, sem strontium-ranelat, sem raloxifen kezelés nem kivitelezhető, mert nem képesek a kezelés előírásait betartani, vagy kontraindikáció vagy intolerancia áll fenn e kezelésekkel szemben.)


Érdemes már fiatalabb korban odafigyelni a prevencióra, amit a napi minimum 30 perc szabad levegőn eltöltött idő, a napfény, a megfelelő kalória-, kalcium-, B12 vitamin- és folsavbevitel, továbbá a dohányzás elhagyása jelenthet.



79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page