top of page
Search
  • evitalmom

GYÓGYNÖVÉNYEK MEGFÁZÁS KEZELÉSÉRE

Updated: Oct 2, 2021

Mindenek előtt, ne felejtsük el, hogy a megfázás ellen a legjobb védekezés a megelőzés. Erősítsük immunrendszerünket, erre számos gyógynövény áll rendelkezésünkre. Alkalmas a kakukkfű, borsmenta, bodzavirág, de magas C vitamin tartalmának köszönhetően a csipkebogyó és a csalán. De ha már kialakultak a megfázás tünetei, akkor se csüggedjünk, a természetes gyógymódok itt is segítségünkre lehetnek! Kúráljuk magunkat napi 1-3 csésze teával a következő gyógynövényekből: hársfavirág, mezei kakukkfű, szurokfű, bodzavirág, menta.



Leghasznosabb gyógynövényekről részletesen:


Borsmenta

Magas az illóolaj, cseranyag és flavonoid tartalma. A benne lévő mentol hűsítő és fájdalomcsillapító hatású. Jó fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében.

Tea készítéséhez forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 púpozott teáskanál szárított borsmentát, majd 5 perc után szűrjük le.


Csipkebogyó

A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett pektint, flavonoidokat, alma- és citromsavat, cseranyagokat és A vitamint tartalmaz. A benne lévő C-vitamin immunerősítő, a flavonoidok pedig gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatásúak.

Hideg vízben való áztatással készítsünk belőle teát, ezzel megtarthatjuk C-vitamin tartalmát.


Hársfavirág

A hársfavirág tartalmaz flavonoidot, illóolajat, cseranyagot és nyálkaanyagot. Immunerősítő, antibiotikus hatású, hatással van az agy hőszabályzó központjára, így aktiválja az izzadságmirigyeket és az immunrendszert. Meghűlés kezelésére, köhögéscsillapításra használjuk. Köptető, nyákoldó hatású.

Tea elkészítéséhez 1 csésze forrásban lévő vizet öntsünk 2 teáskanál szárított hársfavirágra, majd hagyjuk állni 10 percig.


Kakukkfű

A kakukkfű virágos, leveles hajtásait használjuk. Hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, triterpének és flavonoidok. Baktériumölő, fertőtlenítő hatásúak a benne található illóolajok. Légúti megbetegedések esetén is gyakran alkalmazzuk. Köhögés, torokfájás kezelésére fogyasszunk belőle készült teát, vagy gargarizáljunk vele.

Egy csésze vízzel forrázzuk le a 2 teáskanál szárított kakukkfüvet, fedjük le 10-15 percre, majd szűrjük le.


Fekete bodza

Légúti megbetegedések esetén kiváló köhögéscsillapító, izzasztó és köptetőszer a bodzavirág tea. A virágzatból készült tea csökkenti a vérnyomást, a lázat, csillapítja az orrdugulást, nyugtat, ezen kívül jó hatással van a veseműködésre, hashajtó és vérzéscsillapító hatással is rendelkezik. Arcüreggyulladás esetén is alkalmazható az antibiotikumos kezelés kiegészítésére. Antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz, melyek támogatják az immunrendszer működését.

Tea készítéséhez egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük. Ne használjunk fémszűrőt.


Csalánlevél

Amellett, hogy az egyik legjobb vértisztító növény, jó méregtelenítő, és lázcsillapító hatású. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére is. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos. Lázcsillapításra fogyasszunk napi háromszor belőle készült teát.


Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le.


Apróbojtorján

Torok- és szájgyulladásra, rekedtségre, mandulagyulladásra, krónikus hangszálgyulladásra, a benne lévő flavonoid hatóanyag gyulladáscsökkentő hatása miatt használható. Gyógyítja a szájban lévő sebeket is. Segíti a táplálékfeldolgozást, az emésztést. A lép működését is szabályozza.

Belőle készült forrázathoz használjunk egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzuk le, 15 perc után szűrjük le.


5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page