top of page
Search
  • evitalmom

ÓVODAI BETEGSÉGEK - MIT TEHETÜNK ELLENÜK?

Updated: Sep 30, 2021

Kisgyermekkorban, közösségbe kerülés után, a gyakori megbetegedések miatt, a szülők sokszor kénytelenek távol maradni munkahelyüktől, hogy otthon ápolják gyermeküket. Statisztikák szerint 6 éves kor alatt átlagosan minimum 6 megfázás van évente egy gyermeknél és általában ez több mint 1 hétig húzódik. Ez teljesen normális, a gyermek nem immunhiányos, természetes, hogy közösségben, főleg a téli hónapokban gyakran betegek a gyerekek, viszont a szülőknek komoly megpróbáltatás a munkahely megtartása mellett a beteg gyermek ellátása.


Van azonban egy-két dolog, amivel gyermekünk ellenállóképességét támogathatjuk. Immunerősítés a szó klasszikus értelmében véve nem létezik, viszont sok tényezőről ismert, hogy gyengíti a szervezet védekezőképességét, ezek elkerülésével már nagyon sokat teszünk gyermekünk egészségéért. Ilyen gyengítő tényezők a kevés alvás, az egyoldalú, nem megfelelő táplálkozás, sok stressz, leterheltség, mozgáshiány és például a D-vitamin hiány is. Első körben tehát érdemes odafigyelni az elegendő alvásra, a megfelelő étrendre, a rendszeres testmozgásra, a játék, a jókedv fokozza az immunrendszer működését. D-vitamint télen mindenféleképpen, de akár egész évben is javasolt pótolni a gyermekeknél (csecsemőknél általában napi 400 NE, nagyobb gyermekeknél 800-1000 NE naponta, orvosi javaslattól függően).


Magyarországon minden téli időszakban felüti a fejét az influenzajárvány, ez ellen a legjobb védekezés az oltás beadatása, mely fél éves kortól már felvehető, a szülőknek is kifejezetten javasolt, így ők sem viszik haza a betegséget a gyerekeknek.


A diszbiózis, azaz a normál bélflóra egyensúlyának felborulása szintén kitettebbé teszi a szervezetet a megbetegedéseknek. Fontos a rostban gazdag táplálkozás, mely jót tesz a bélben élő jótékony baktériumok szaporodásának. Hasmenéses állapot után, vagy antibiotikum kezelés közben, illetve után érdemes probiotikum készítményt adni a gyermekeknek.


Vannak olyan nyomelemeket, vitaminokat tartalmazó szirupok, cseppek, melyek roboráló hatásúak, pótolják az esetleges hiányokat, így egy évben egyszer, kúraszerűen a téli szezon előtt elkezdve jótékony hatásúak lehetnek, de ne alkalmazzuk őket egész évben, ideális esetben, vegyes táplálkozással a gyermek elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut ezek nélkül is.


Nemrégiben forgalomba került egy olyan orrspray is, mely egy karragén nevű anyagot tartalmaz, ami nedvesíti, bevonja az orrnyálkahártyát, illetve bevonja a bekerülő vírusokat is, így azok nem tudnak kötődni a nyálkahártya sejtjeihez és nem tudnak a sejtekbe bejutva fertőzést okozni. Nagyon ritkán előforduló egyéni érzékenységi reakciókon kívül nem észleltek semmilyen mellékhatást, a hatóanyag nem szívódik fel, helyileg fejti ki hatását a nyálkahártyán. Tiszta orrba kell fújni, fertőzések megelőzése céljából kb. napi 3x. Tartósítószert nem tartalmaz, így hosszú távon sem szárítja, károsítja a nyálkahártyát. Még nincs jelentős tapasztalat a készítménnyel kapcsolatban, de mivel mellékhatásai gyakorlatilag nincsenek, érdemes lehet kipróbálni.

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page