top of page
Search
  • evitalmom

KIÜTÉSES A BABA?

Updated: Oct 2, 2021

Az újszülött bőre fontos a hőszabályozásban, a fertőzésekkel szembeni védelemben és a külvilághoz való alkalmazkodásban. Az alkalmazkodás bonyolult folyamat, és az újszülött bőre éretlen. A bababőrön megjelenő kiütések miatt gyakran kétségbeesnek az anyukák, keresik a probléma okát. A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet ezeknek a kiütéseknek.

A leggyakrabban előfordulók:

Tejkiütés: Különösen az első hónapokban és legfőképpen szoptatott babánál fordul elő a tejkiütés. Általában az arcon jelentkezik, de megjelenhet a nyakon, a fejen is. Lehetnek elszórtak, de összefüggőek is. Ijesztő kinézetűek: kicsi, piros, kissé kidudorodó göböcskék, amelyek síráskor vörösebbé válnak. A tejkiütés oka abban keresendő, hogy az újszülött bélrendszere még éretlen, ezért nem tudja feldolgozni az anyatejet. A kiütés a babáknál általában maguktól elmúlnak. Fürdetésnél figyeljünk arra, hogy bababőr-barát termékeket használjunk, legyen minél kíméletesebb.

Melegkiütés: A nagy melegben jelentkezik és az izzadás általában csak ront a helyzeten. Próbáljuk meg amennyire lehet a picit távol tartani a nagy hőségtől. Napközbeni fürdetés segíthet lehűteni a testét. Babahintőporral kezelhetjük.

Pelenkakiütés: A széklet és a vizelet egy nedvességzáró pelenkában utat enged a kórokozók elterjedésének. A baktériumok, gombák a meleg, sötét, nedves helyeken szaporodnak legjobban. Pelenkakiütésre minden babánál más megoldás válik be, van akinek a szárazabb kenőcsök és a hintőpor, van akinek a zsírosabb kenőcsök segítenek. Emellett nagyon fontos, hogy hagyjuk a sebes felületet minél többet pelenka nélkül szellőzni!

Allergiás kiütések: A szülőknek és a szakembereknek is kényes terület ez, hiszen nehéz kimutatni ilyen pici korban, hogy pontosan mi áll a háttérben. Mosószer, öblítő szer, szappan, gyógyszer, bizonyos ételek, bizonyos fémekkel való érintkezés, növény, állatszőr, rovarcsípés, napfény stb. Leggyakrabban az arcon és a törzsön jönnek ki kiütések, vagy az anyaggal érintkezett területen. Pontszerű kiütések jelentkeznek, vagy szabálytalan alakú piros foltok. Ha kis csecsemőről van szó, ne tegyünk semmit, hívjuk fel az orvost, konzultáljunk vele.

Fertőző kiütések, pöttyök: Manapság több kötelező védőoltás is van pl.: a rózsahimlő, bárányhimlő ellen is. Sajnos a vírusok már 2-3 héttel a kiütések megjelenése előtt aktívak, és fertőznek is, méghozzá igen könnyen. Ezek viszketnek, a babák elvakarják, ami fájdalommar jár és elfertőződhet is. Feltétlenül mutassuk meg a kicsit orvosnak!

Ekcéma: Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvedzéssel és erős viszketéssel jár. A csecsemő fürdetése langyos vízben (kb. 30°C) rövid ideig történjék. A hagyományos szappan, vagy babafürdetők tovább száríthatják a bőrt, ezért a fürdetés a gyógyszertárakban kapható fürdető krémmel, hidrofiles krémmel történjék. A fürdetés után a nedves bőrt puha, jó nedvszívó ruhával itassuk fel, sohase dörzsöljük a bőrt. A még kissé nedves bőrt kenjük be az orvos által javasolt hidratáló, puhító krémmel.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page